Mihai Eminescu - The Greatest Romanian Poet

Mihai Eminescu este considerat unul dintre cei mai importanți poeți ai limbii române și este prețuit ca poet național atât în ​​România, cât și în Moldova.Lucrările sale au fost dedicate romantismului poeziei vest-europene, dar au pus accent și pe propriile sale credințe naționale.

1. Începutul


Poetul și scriitorul român Mihai Eminescu s-a născut în 1850 în Moldova. A fost unul dintre cei mai prolifici și populari poeți ai epocii sale, publicând prima sa poezie la doar 16 ani. Născut într-o familie înstărită, Eminescu a urmat școala la Cernăuți.

2. Studiile


La 19 ani, Eminescu s-a mutat la Viena și și-a început studiile universitare, citind atât Drept, cât și Filosofie. În perioada petrecută la universitate, Eminescu a devenit un membru activ al scenei literare și un colaborator frecvent la diferite ziare și publicații conduse de studenți. După terminarea studiilor în străinătate, Eminescu a lucrat ca bibliotecar universitar, redactor de ziare și jurnalist, deși a continuat să scrie și să publice poezie.

3. Sfârșitul


În 1883, Eminescu s-a îmbolnăvit brusc și a fost internat o perioadă în spital. A văzut o serie de medici și a fost diagnosticat cu o varietate de tulburări diferite. Nu a reușit să se facă bine, sănătatea i s-a deteriorat, iar în 1889, la vârsta de doar 39 de ani, a murit la un spital din București. Chiar și astăzi el este considerat poetul național al României și portretul său a apărut pe bancnote.

4. 15 Ianuarie


Ziua Culturii Naționale, inspirată de aniversarea lui Eminescu, a fost sărbătorită în România pentru prima dată pe 15 ianuarie 2011, după ce în 2010 Parlamentul adoptase un proiect de lege, inițiat de 50 de parlamentari, prin care data nașterii lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naționale.

5. Operele


Un adevărat fenomen în ceea ce privește poezia românească, Mihai Eminescu a creat adevărate opere de artă, care ne surprind și acum prin naturalețea și sensibilitatea lor.

  • Luceafărul
  • La mijloc de codru
  • Mai am un singur dor
  • Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie

5. Luceafărul


Poemul Luceafarul, aparut in 1883 in revista Convorbiri literare, este un poem romantic, o alegorie pe tema geniului, dar si o meditatie asupra conditiei umane duale. Acest poem are 98 de strofe.

Romanian
English
A fost odată ca-n poveşti,
A fost ca niciodată.
Din rude mari împărăteşti,
O prea frumoasă fată.
There was, as in the fairy tales,
As ne'er in the time's raid,
There was, of famous royal blood
A most beautiful maid.
Şi era una la părinţi
Şi mândră-n toate cele,
Cum e Fecioara între sfinţi
Şi luna între stele.
She was her parents' only child,
Bright like the sun at noon,
And like the virgin midst the saints,
And among stars the moon.
Din umbra falnicelor bolţi,
Ea pasul şi-l îndreaptă,
Lângă fereastră, unde-n colţ,
Luceafărul aşteaptă.
From the deep shadow of the vaults,
Her step now she directs,
Toward a window: at its nook,
Bright Luceafărul expects.